Cardinal Theme

مطالعات فرهنگی

رشته مطالعات فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ

مطالعات فرهنگی قلمرویی میان­رشته­ای است که از اوایل دهه 1960 در بریتانیا شکل گرفت، اما به تدریج مرزهای رشته­ای را در سراسر جهان در نوردید و بدل به شیوه­ای از تفکر و پژوهش در علوم انسانی شد که از تثبیت رشته­ای و تصلب روش­شناختی دوری می­جوید و می­کوشد از طریق درآمیختن نظریه با عمل و تعهد اجتماعی و سیاسی، دانشورانی حساس به شرایط عینی زیست اجتماعی تولید کند. انتظار می­رود دانشوران مطالعات فرهنگی بتوانند نسبت به مسایلی که با تولید، مصرف و بازتولید فرهنگی در دنیای معاصر در ارتباط است با حساسیت کافی بنگرند و رسانه­ها، نهادهای ایدئولوژیک، سازوکارها و ترتیبات سیاسی، فرهنگی و سرمایه­ای را از منظر پروژه برابری و عدالت مورد مطالعه قرار دهند.

دپارتمان مطالعات فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ به­عنوان قدیمی­ترین دپارتمان تحصیلات تکمیلی این دانشگاه، از سال 1384 آغاز به کار کرده است. این دپارتمان هرساله در مقطع کارشناسی ارشد، دانشجویانی را با تمرکز بر حساسیت­های یادشده جذب می­کند. اولویت اخیر این دپارتمان، مطالعات فرودستان و مطالعات شهر است که با دو رویکرد میدانی (اتنوگرافیک) و تاریخی (تبارشناختی) پیگیری می­شود. همچنین تاثیر این دانش در زیست و شیوه تفکر خود دانشجویان موردنظر است. در کنار تولید دانشورانی که بتوانند به حیات دانشگاهی خود ادامه دهند، این دپارتمان در پی انتقال بینش مطالعات فرهنگی به آن دسته دانشجویانی است که در بخش­های مختلف شاغل­اند و از طریق کسب بینش و منش مطالعات فرهنگی خواهند توانست موقعیت اجتماعی و شغلی و محیط پیرامونی زیست روزمره خود را از طریق تجربه تحصیل در دوره مطالعات فرهنگی دستخوش تغییر نمایند. دانش مطالعات فرهنگی چه برای دانشوران حرفه­ای و چه برای سیاستگذاران و مدیران فرهنگی محمل مناسبی است تا نگاه­شان به تولیدات و سیاست­های فرهنگی از تک­ساحتی بودن خارج شود.

برنامه آتی این دپارتمان، گره زدن مطالعات فرهنگی به مطالعات منطقه­ای است. تلاش به منظور دوری از نظریه­زدگی و توسل به نظریه­ها بدون در نظر گرفتن زمینه (Context) اهمیت دارد، اما در دپارتمان مطالعات فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ معتقدیم که این زمینه­گرایی در چهارچوب واقعیت­هایی که در منطقه خاورمیانه، شمال آفریقا و آسیای میانه در جریان است قابل فهم­تر خواهد شد. به همین جهت ترویج دانش مطالعات فرهنگی با در نظر گرفتن پیوندهای منطقه­ای آن از طریق همکاری­های مشترک در برگزاری همایش­ها، دوره­های آموزشی و پژوهشی و... مدنظر خواهد بود.

همکاران آموزشی و پژوهشی گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ:

در طی حیات 12 ساله این دپارتمان، استادان مدعو شاخصی در آن تدریس کرده­اند. ویژگی بارز این گروه، سیالیت برنامه­ها و استادان مدعو بوده است که اجازه داده است طیف وسیعی از برنامه­های درسی و رویکردهای فکری و روشی در آن به انتقال اندیشه­ها و تجارب خود بپردازند. از جمله استادان شاخصی که در این دپارتمان تدریس کرده­اند یا در حال حاضر به تدریس مشغول­اند می­توان به افراد ذیل اشاره کرد:

1. محمد رضایی 2- هادی خانیکی 3- محسن گودرزی 4- ابراهیم توفیق 5- بهرنگ صدیقی 6- تقی آزاد ارمکی 7- شهرام پرستش 8- سارا شریعتی 9- نهال نفیسی 10- ناصرالدین غراب 11- علی ساعی 12- علی­اصغر سعیدی 13- مصطفی مهرآئین 14- ابوالحسن ریاضی 15- رضا صمیم 16- عباس وریج کاظمی 17- محمود شهابی 18- محمد فاضلی 19- نادر امیری 20- آرش حیدری 21- فاطمه صادقی 22- لیلا پاپلی یزدی 23- علی صباغی 24- بهارک محمودی 25- هادی جلیلی 26- محمدرضا کلاهی 27- جبار رحمانی 28- ناصرالدین تقویان 29- حسین میرزایی 30- ایمان واقفی 31- حسام سلامت 32- سعیده سعیدی 33- آرمان ذاکری

طی سالهای 1384 تا 1395 مدیریت گروه مطالعات فرهنگی بر عهده دکتر محمد رضایی بود که در دوره مدیریت او دپارتمان مطالعات فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ به عنوان یکی از گروه­های شاخص مطالعات فرهنگی در ایران شناخته شد. مدیریت این دپارتمان در حال حاضر با دکتر عباس وریج کاظمی است و در این دوره در پی اتخاذ سیاست­های جدید برای توسعه فعالیت­های منطقه­ای است.